یکی از نام‌های آشنا و اجزا مهم و ضروری در پروسه حسابداری که همه شرکت‌ها با آن سروکار دارند، حسابرسی صورت‌های مالی است. در واقع حسابرسی صورت مالی نشان‌دهنده وضعیت مالی و اقتصادی شرکت بوده و نیز نشان می‌دهد که درآمد شرکت از کجا تامین شده و در کجا صرف شده است. همچنین نشان می­دهد که چه مقداری از پول سرمایه­ گذاری شده و چه میزان پول برای مصارف آینده باقی مانده است. با پیشرفته شدن تکنولوژی و فناوری ارتباطات، سو استفاده و تخلف در کسب و کارها افزایش پیدا کرده است. به همین منظور حسابرسی صورت‌های مالی انجام می‌شود تا از هرگونه کلاهبرداری پیشگیری شود. اگر مایلید یک کسب و کار یا شرکت راه‌اندازی کنید، سایت رابین محاسب مانا با برخورداری از مشاورین مالی، مالیاتی و حقوقی، می‌تواند با توجه به نیاز شما بهترین مشاوره را انجام دهد. برای آگاهی هر چه بیشتر با حسابرسی صورت‌های مالی به شما پیشنهاد می‌دهیم در ادامه با ما همراه باشید.

حسابرسی صورت‌های مالی چیست؟

حسابرسی صورت‌های مالی، یکی از زیر شاخه های خدمات حسابرسی و از گزارش‌های مهم و اساسی در فرایند حسابداری بوده و با هدف بررسی و کنترل صورت‌های های مالی و تایید یا رد آن­ها انجام می‌گیرد. همچنین صورت مالی وضعیت و شرایط شرکت یا کسب و کار را از نظر مالی یا سود و زیان نشان می‌دهد. در واقع صورت مالی یک گزارش درون سازمانی و برون سازمانی است که توسط اشخاص، شرکت‌های خصوصی، نیمه خصوصی و دولتی ارائه می‌شود. در حسابرسی صورت‌های مالی کارشناس یا متخصص صورت‌های مالی را با قوانین و استانداردهای مالی و مالیاتی مطابقت داده و بررسی خواهد کرد. انجام این کار به شما کمک خواهد کرد تا به نوعی اعتباردهی در اسناد و مدارک مالی شرکت دست پیدا کنید. بازرسی صورت‌های مالی به دلیل اعتباری که به صورت‌های مالی می‌دهد، در کسب و کار و شرکت‌ها بسیار پر استفاده است.

انواع حسابرسی صورت‌های مالی

صورت‌های مالی از عملکرد مالی شرکت‌ها و اشخاص حقیقی گزارش ارائه می‌دهند که دو نوع هستند و عبارت‌اند از:

  • صورت مالی میان دوره: حسابرسی صورت‌های مالی که در مدت زمان ۶ ماهه تنظیم و ارائه می‌شود.
  • صورت مالی پایان دوره: در این نوع حسابرسی، صورت‌های مالی به صورت سالانه بررسی می‌شود.
خدمات حسابداری رابین محاسب مانا

اجزا حسابرسی صورت‌های مالی

از عناصر و اجزا اساسی حسابرسی صورت‌های مالی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ترازنامه

ترازنامه، شرایط مالی شرکت یا کسب و کار را از لحاظ اقتصادی و مالی نشان می‌دهد. در این نوع گزارش، مقدار پول موجود در شرکت، میزان بدهی پرداخت شده و یا توان پرداختی شرکت گزارش داده می‌شود. ترازنامه، اطلاعاتی درباره حقوق صاحبان سرمایه، شرکت و کسب و کار را ارائه می‌دهد و دارای اجزا مهمی مثل سرمایه­ گذاری، دارایی‌های ثابت مشهود و غیر مشهود، موجودی کالا و خدمات، بدهی‌های بلند مدت، حساب‌ها­، اسناد پرداختی و دریافتی و… است.

گزارش سود و زیان

این نوع گزارش که در بازه‌های  زمانی مشخص ارائه می‌شود، عملکرد مالی و سود و زیان شرکت را نشان می‌دهد و اجزا تشکیل دهنده آن عبارتند از: سود یا زیان خالص، هزینه‌های مالی، مالیات بر درآمد، دارایی‌ها و هزینه‌های عملیاتی، سایر درآمدها و …

مزایای خدمات حسابرسی رابین محاسب

گزارش سود و زیان جامع

این نوع صورت مالی در واقع همان سود خالص بوده و یا بیانگر درآمد صاحبان شرکت است. گزارش سود و زیان جامع، سرمایه در گردش شرکت را نشان می‌دهد؛ به همین علت حائز اهمیت بوده و در جمع­آوری آن باید دقت زیادی انجام شود.

گزارش صورت جریان وجوه نقد

گزارش صورت جریان وجوه نقد، ورودی‌ها و خروجی‌های مالی شرکت را با جزئیات ریز و درشت نمایش می‌دهد. مبدا پول‌های ورودی و مقصد پول‌های خروجی توسط صورت جریان وجوه نقد گزارش داده می‌شود؛ به همین علت در حسابرسی صورت‌های مالی جایگاه ویژه‌ و پر اهمیتی دارد.

صورت سود و زیان انباشته

در حسابرسی صورت‌های مالی، این نوع صورت مالی نشان‌دهنده سود و زیان کلیه فعالیت­های شرکت از زمان تاسیس تا به امروز است.

صورت حساب صاحبان سهام

مقدار سرمایه صاحبان سهام، سرمایه در گردش و سود و زیان را نشان می‌دهد که مبنای تصمیم­گیری­های بزرگ در کسب و کار یا شرکت است.

مراحل حسابرسی صورت‌های مالی

مراحل حسابرسی صورت‌های مالی عبارت‌اند از:

  • برنامه ریزی و ارزیابی ریسک: در این مرحله یک تیم حسابرسی برای جمع‌آوری دستورالعمل‌ها و گزارش‌های کلی برای بررسی و کنترل اسناد و مدارک تعیین می‌شود. همچنین ریسک‌ها و خطرهایی که ممکن است باعث بروز مشکلات شوند، پیش بینی می‌شود.
  • تست کنترل‌های داخلی: در این مرحله کنترل‌های داخلی و سطح کارایی و عملکرد توسط تیم حسابرسی بررسی می‌شود.
  • تست اساسی: در این مرحله تیم حسابرسی به دنبال راستی آزمایی، درست بودن گزارش‌ها، اسناد و ارقام است.
مراحل حسابرسی صورت مالی

هدف از حسابرسی صورت‌های مالی چیست؟

یکی از کارهایی که همه شرکت‌ها و موسسات خصوصی، نیمه خصوصی و دولتی موظف به انجام آن هستند، حسابرسی صورت‌های مالی است. این کار معمولا با اهداف زیر انجام می‌گیرد:

  • اصلی ­ترین هدف حسابرسی صورت‌های مالی را می‌توان اعتبارسنجی نام برد.
  • بررسی و پیدا کردن اشتباهات سهوی و عمدی در گزارش‌های ارائه شده و رفع آن‌ها.
  • با حسابرسی صورت‌های مالی، اطلاعاتی که مورد نیاز سهامداران، مدیران ارشد شرکت‌ها و ارگان‌های دولتی است برآورده می‌شود.
  • جهت مطابقت دادن صورت‌های مالی با قوانین و استانداردها حسابرسی. 

حسابرسی صورت‌های مالی چه مزایایی دارد؟

حسابرسی صورت‌های مالی در کنار اهدافی که دارد شامل مزایایی به شرح زیر است:

  • عملکرد فرآیندهای کسب و کار و شرکت‌ها را بالا می‌برد.
  • به سرمایه ­گذاران و بانک‌ها اطمینان و اعتبار می‌دهد.
  • دیدگاهی منصفانه و واقعی ارائه می‌دهد.
  • گزارش‌ها را با ثبات و سازگاری بیشتری ارائه می‌دهد.

چه شرکت‌هایی موظف به حسابرسی صورت‌های مالی هستند؟

شرکت‌هایی که دارایی و سرمایه آن‌ها در ترازنامه مالیاتی بیشتر از ۱۵ میلیارد تومان باشد و مقدار درآمد ناخالص نیز بیشتر از ۸ میلیارد باشد، موظف به ارائه گزارش صورت‌های مالی هستند. از جمله این شرکت‌ها:

  • شرکت‌هایی که زیر مجموعه بانک و یا شرکت‌های دولتی هستند باید هر دو نوع حسابرسی صورت‌های مالی؛ یعنی میان دوره و پایان دوره را گزارش دهند.
  • برای شرکت‌های خصوصی یک صورت مالی و یک گزارش حسابرسی لازم است.
سخن پایانی

حسابرسی صورت‌های مالی یک نوع آینده­نگری محسوب می‌شود که سبب اعتبارسنجی و اطمینان بیشتر می‌شود. این نوع حسابرسی، گزارشی از عملکرد و وضعیت شرکت از نظر مالی و سود و زیان است. برای دریافت مشاوره در خصوص حسابرسی صورت‌های مالی می‌توانید به سایت رابین محاسب مانا مراجعه کنید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.